Sendt til Redaktørens blog

Z-boxI det nye nummer af bladet i Form har man anmeldt et produkt jeg har været med til at udvikle og her må jeg lide den tort, at en “ekspert” kalder mit arbejde for tilfældigt sammensat og at det ikke følge reglerne for systematisk muskeludmattelse. Den kritik skal overraskende nok ikke få lov at dø i synden …

Produktet, der er anmeldt, er den såkaldte Z-box, som er en stepbænk med et tilhørende test- og træningsprogram. Træningen er opbygget efter cirkeltræningsprincippet. Der er 5 programmer med forskellig sværhedsgrad og guderne skal vide, at jeg har brugt rigtig meget tid og viden på sammensætningen af øvelserne.

Z-boxOg hvad havde i Forms ekspert så af bemærkninger? Først lidt ros om “nemt at bruge” og “gode varierede øvelser” – tak for det. Men så kom det, hvor jeg faldt ned af stolen: “Dog følger øvelserne ikke reglerne for et godt program, da de ikke ligger i den rigtige rækkefølge i forhold til systematisk udmattelse af musklerne…“. Her gik jeg og troede at mine mange år på universitetet og på Muskelcenteret havde lært mig noget solid muskelfysiologi, men et eller andet sted er der åbenbart nogen der har glemt at fortælle mig om reglerne for et godt program.

I min naivitet har jeg lavet programmet ud fra betragtninger på hvad der virker rent fysiologisk, så man på kort tid opnår en stor effekt på kredsløbet samtidigt med en høj effekt lokalt på de fleste af kroppens muskler. Noget der netop kan opnås i cirkeltræning ved at der veksles imellem forskellige typer af øvelser og forskellige muskelgrupper. En træningsform der i øvrigt er god videnskabelig evidens bagved. Jeg troede også at jeg havde en indgående viden om, hvad der fysiologisk udtrætter en muskel – og hvornår det er relevant i træning, men der er åbenbart nogle regler jeg har overset …

i Forms ekspert forklarer heldigvis hvad hun mener: “Normalt skal man starte med stående øvelser, så siddende og liggende. På DVD’en ligger øvelserne tilfældigt – det er klart et minus“. Hvis ikke jeg allerede var faldet ned af stolen, så ville jeg være faldet ned en gang til. Mage til vås skal man lede længe efter. Det kan være, at det er en remse man lærer på Stepinstruktør niveau 1, men det har intet – intet med træningsfysiologi og effektiv træning at gøre. Det er pinligt at i Form lader sådan noget uigennemtænkt sludder fremstå som en ekspertkommentar.

Og hvis nogen stadig skulle være i tvivl, så bryder jeg mig ikke om at man kalder mit arbejde tilfældigt og i strid med forståelse for musklers tilpasningsevne. Grrrrr.

Skrevet af Morten Zacho, cand. scient. 16. januar 2009

Similar Posts

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *