MTB Maraton er et af de største motionsmountainbikeløb i Danmark, som både er det største og ældste i landet. Hvis du overvejer at cykle dette løb eller et andet maratonløb på mountainbike, er det vigtigt, at du forbereder dig godt og grundigt. Nedenfor guider vi dig til, hvordan du kan planlægge et succesrigt maratonløb på to hjul.
Tips og tricks fra de bedste ryttere
Først og fremmest kan du lade dig inspirere af verdens bedste. Det gælder både med danske og udenlandske cykelryttere. Her tænker vi både på dem, som dyster i 3 cykelevents i Europa i lande som Tyskland og Norge, og ryttere, der kører mountainbikeløb.
Du kan læse nyheder, se videoer på YouTube, tjekke indhold på TikTok og Instagram og meget mere. Der er mange korte og længere interviews, hvor kendte og mindre kendte cykelryttere taler om sine forberedelser, kost, mentale træning og meget mere.
Tjek ruten godt og grundigt
Det er vigtigt, at du kender godt og grundigt til ruten. Ikke alene skal du vide, hvor lang den er. Du skal også kende til, hvornår det bogstaveligt talt går op ad bakke. Hvis du har tid og mulighed for det, kan det anbefales at træne dele af ruten, før du cykler løbet.
Har du ikke tid til det, kan det i det mindste anbefales at køre en tur i bil på ruten og undersøge den på den måde. Er det heller ikke muligt, kan du se, om der er videoer på YouTube, som kan give dig et reelt billede af, hvad du kan forvente.
Sæt et mål for dit maraton på mountainbike
En del af din træning handler om at træne mod et mål. Det er vigtigt, at du sætter et realistisk mål inden for den bestemte tidsperiode. Mountainbikemaratonløb er normalt på mellem 70 og 90 km, men kan også nå over 100 kilometer. Hvis du skal cykle langt med 100 km, og du er nybegynder, kan du måske sætte et mål på fem timer og dernæst arbejde efter det.
Ugens plan for din træning
Du har større sandsynligheder for at opfylde dine mål, når du har lagt en grundig plan. Derfor er det vigtigt at have en træningsplan klar. Her er det et godt tip at planlægge de kortere træningssessioner til hverdagene og de længere ture til lørdag og søndag. Det passer perfekt til, hvis du har et arbejde eller studie, som du skal passe og pleje ved siden af din cykling.
For eksempel kan du cykle kortere sessioner tirsdag, onsdag og torsdag. I den forbindelse kan du have hviledage fredag og mandag. På den måde er du mere frisk til at køre de længere og mere krævende ture lørdag og søndag.
Naturligvis er det vigtigt at lytte til din krop, når du har en træningsplan, som du følger. Hvis du mærker godt og grundigt efter og føler, at du ikke har lyst til at træne en bestemt dag, kan det være bedre at vente til den næste. Du risikerer at komme til skade, hvis tvinger din krop til for meget på én gang.
Lav en måltidsplan
Et succesrigt mountainbikeløb handler ikke kun om at cykle hurtigt og at blive på cyklen. Det er også smart at have en måltidsplan, som passer til din træning. Blandt andet kan det være, at du kan supplere din kost med proteinpulver. Dette gælder ikke kun i forbindelse med din træning, men også med dine forberedelser op til mountainbikemaratonløbet.
Nogle af de bedste mænd i branchen spiser blandt andet kulhydrater og kød aftenen før løbet. Det kan blandt andet være ris med kylling samt lækre grillede grøntsager med gulerødder, kartofler og andet godt. Pasta er også som altid populært blandt sportsudøvere. Når det kommer til morgenen før løbet, kan du overveje at spise avocado, æg, skinke og andre sunde valgmuligheder. Det får dig meget længere end eksempelvis en skål med Kelloggs.
Den vigtige mentale træning
De bedste sportsudøvere hyrer en coach til mental træning. Det er vigtigt, at du har viljestyrke til at blive ved, når din krop eller hjerne, eller begge ting for den sags skyld, har lyst til at give op.
Du kan meditere, arbejde på dine frustrationer, lære at lytte til din krop og meget mere, som kan hjælpe dig på ruten, når du skal gøre dit bedste i et maratonløb på mountainbike.
Den mentale træning vil især hjælpe dig, hvis du er uheldig at falde af cyklen. Ligeledes vil det være hjælpsomt, hvis det eksempelvis regner. Ingen er glade for regn, men hvis vandet begynder at falde fra himlen, er det ikke andet at gøre ved det end at klø på.