Nogen erfaringer med at spise moderkage?


Waits
 Share

Recommended Posts

Der er gået moderkage i sundheden

15. august 2009 04:00 Opdateret 15. august 2009 14:00 Af ANNE BLUME FUTTRUP

Det er en kendt sag, at moderkager indeholder masser af næringsstoffer, men hidtil er det mest i komedieserier, man har set eksempler på kvinder, der tager moderkagen med hjem for senere at bruge den som pizza-fyld. Nu breder der sig imidlertid en trend blandt nybagte, amerikanske mødre. De henvender sig til såkaldte "placenta-specialister", der omdanner deres moderkage til næringsrige vitaminpiller.

Den giver næring til fostret under graviditeten, men efter fødslen levner de fleste vestlige mødre ikke moderkagen mange tanker. Den bliver i bogstaveligste forstand smidt ud med badevandet, mens både forældre og sundhedspersonale koncentrerer sig om det nyfødte barn.

I andre kulturer bliver moderkagen behandlet med langt større forsigtighed og respekt. I dele af Indonesien tror man således, at en bid af moderkagen sikrer fremtidig fertilitet. Kineserne bruger moderkagen til at kurere depression og problemer med sløv mælkeproduktion, mens filippinerne er blandt dem, der mener, at moderkagen straks skal begraves for at beskytte det nyfødte barn.

Men det er ikke længere udelukkende fjerne folkeslag og okkulte medicinmænd, der mener, at moderkagen fortjener bedre end at ende som hospitalsaffald. Et populært, britisk tv-program har således vist, hvordan man kan lave paté af sin moderkage. Det skabte forargelse, men gav også vind i sejlene til hjemmesider, der giver gode råd om alt fra lasagne til cocktails med moderkage som central ingrediens. Også kendisser som Tom Cruise har åbent fortalt om sine overvejelser om at spise sin kones moderkage, og senest har en klumme i det amerikanske nyhedsmagasin Time Magazine sat ny fokus på moderkagens fortræffeligheder.

Mens de fleste stadig anser moderkager for at være ulækre og udtjente efter graviditeten, breder der sig en ny trend blandt nybagte mødre i USA. De får deres moderkager frysetørret og omdannet til multivitaminer.

Naturlige vitaminer

Vitaminerne skulle efter sigende være i stand til at kurere alt fra fødselsdepressioner til stress og træthed.

- Man producerer rigtig mange hormoner, når man er gravid, og de sidder i moderkagen. Når babyen og moderkagen er født, forsvinder de hormoner pludseligt, og der går et stykke tid, før kroppen igen finder ud af at regulere sig selv. Det betyder, at mange nymødre bliver deprimerede, men hvis man spiser moderkagen i pilleform, kan man opretholde den rette balance i kroppen. Derudover giver stofferne fra moderkagen masser af energi og kan være med til at forøge mælkeproduktionen, siger Jodi Selander.

Hun er stifter af firmaet "Placenta Benefits", der har specialiseret sig i at behandle moderkager ved hjælp af principper kendt fra traditionel, kinesisk medicin.

En enkelt moderkage kan omdannes til cirka 125 vitaminpiller, som kan spises med det samme eller gemmes i årevis og tages frem i stressede situationer.

Behandles som en steak

Jodi Selander oplever en stærkt stigende interesse for de naturlige vitaminer, men der er stadig mange skeptikere.

- Moderkager er stadig forbundet med tabu, og nogle synes, det lyder underligt at spise vitaminer fremstillet af moderkager. I takt med, at tanken bliver mere og mere udbredt, er der dog mange, der får øjnene op for de mange fordele, der er ved proceduren, forklarer hun.

Siden klummeskribenten Joe Klein fra amerikanske Time Magazine skrev om sin kones oplevelser med de særprægede vitaminpiller, er interessen eksploderet. Det mærker Sara Pereia, der arbejder som "placenta-specialist" i Californien.

- Jeg behandlede en moderkage for en god veninde og havde egentlig aldrig tænkt, det skulle blive mit job, men jeg synes, det er en fantastisk idé, og interessen er bare vokset og vokset, siger hun og forklarer, at de nybagte mødre typisk tager deres moderkage med hjem fra hospitalet. Derefter lægger de den på køl, indtil Sara Pereia kommer og behandler den.

- Man kan sammenligne moderkagen med en bøf. Den skal holdes på køl og forarbejdes, mens den er frisk. Jeg koger moderkagen med urter, trækker væsken ud af den og lader den hvile. Derefter knuser jeg massen og putter den i pillekapsler, siger hun og understreger, at moderkager er naturlige frem for ulækre.

- I vores kultur skal alting være så pænt og rent. Ingen har lyst til at spise stødte æbler eller kigge på noget, der er ulækkert, men når man vænner sig til ideen om, at man kan få moderkager omdannet til vitaminpiller, tror jeg, det bliver langt mere almindeligt.

På trods af den stigende interesse er det nemlig stadig de færreste, der tager deres moderkage med hjem, selvom de fleste hospitaler tillader det.

Også i Danmark sker det yderst sjældent, og rundringninger til en række hospitaler afslører, at vitaminer fremstillet af moderkager endnu er ukendt land blandt både jordemødre og fødselslæger.

Glans i håret og ung hud

Moderkagerne kan ikke bare gøre gavn til privat brug. Stofferne er kendt for at kunne holde huden ung og håret blankt, og derfor er de traditionelt blevet brugt i cremer og shampoo, ligesom stofferne tidligere var at finde i flere lægemidler.

Risikoen for hiv og andre smittefarer betyder imidlertid, at kontrollen er meget skrap, og ifølge Lægemiddelstyrelsen i Danmark indgår der ikke stoffer fra moderkager i nogen godkendte lægemidler.

- Det er generelt meget lidt sandsynligt, at man i Danmark - eller EU for den sags skyld - ville tillade, at et nyt lægemiddel kunne fremstilles af moderkager eller stoffer udvundet deraf. Især vil brug af moderkager fra mennesker være meget usandsynligt alene på grund af risikoen for overførsel af sygdomme. Langt de fleste lægemidler, som tidligere blev fremstillet ud fra humant væv eller kropsvæsker, fremstilles i dag bioteknologisk, siger Steffen Thirstrup, der er overlæge i Lægemiddelstyrelsen.

Når det kommer til privat brug, er Jodi Selander fra Placenta Benefits imidlertid ikke i tvivl om moderkagens fortræffeligheder, som både hun og et stigende antal amerikanske mødre hylder.

http://www.fyens.dk/article/1300080:Livsst...age-i-sundheden

Jeg ved der er nogen der får dem med hjem og graver dem ned, men tænkte om der var nogen herinde der havde nogle erfaringer med at spise dem? Eller holdninger til det?

Link to comment
Share on other sites

Jeg har et glas med 200 vitaminpiller i skabet og der er flere af dem nede i supermarkedet. Jeg tror jeg vil have mere held med at tjene penge til et nyt glas end ved at finde en gravid kvinde som vil give mig hendes moderkage og derefter lave den om til vitaminer...

Link to comment
Share on other sites

Der er også folk, der drikker deres egen urin.

"Især vil brug af moderkager fra mennesker være meget usandsynligt alene på grund af risikoen for overførsel af sygdomme. "

Ovenstående citat fra artiklen må siges at være bedste argument den "trend". Hvis man endelig skal spise moderkage, skal man nøjes med at spise sin egen.

Det her er et symptom på for meget "Discovery".

'Pyt

Link to comment
Share on other sites

Det er da klamt og forskruet, vurderet helt nøgternt efter min kulturelt prægede mening.

Derudover kan intet enkeltstående måltid (eller 125 vitaminpiller) gøre noget signifikant godt for dit helbred - ja det skulle da lige være hvis du er ved at dø af sult og moderkage lige var det eneste næring der var, men det er ikke rigtigt sagen her. :laugh:

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share