Hvornår er det en god ide at bruge NSAID?


Svendsen
 Share

Recommended Posts

Jeg har studset lidt over begrebet NSAID (Non-Steroidal Anti-Inflammatory Drugs) her på det sidste og kunne godt tænke mig at få jeres syn på sagen. Grunden til det er interessant er selvfølgelig i henhold til sportsskader.

Følgende har jeg læst mig frem til via nettet.

Hvad er det?

Præparaterne synes både at være smertestillende samt have en antiinflammatorisk effekt og bruges mod gigt og betændelsesygdomme. (betændelses skal ikke forstås som en infektion – men snarere som når væv har været udsat for irritation).

Hvornår kan det med fordel bruges?

Her er jeg lidt i vildrede – hvornår er brugen af NSAID fordelagtigt? Fx hvis jeg har lavet nogle squatsjumps der belastede mit knæ i en sådan grad at der er milde smerte næste dag – er det så fordelagtigt at tage NSAID i brug for hurtigere at komme sig? Eller hvis jeg har døjet med irritation i nakken gennem flere uger? En anden fordel kunne være at man undgår at kompensere for en skade.

Bivirkninger/ulemper

Der synes at være en hel del potentielle bivirkninger alt efter hvilket middel man tager i brug. Der synes generelt at være hjerte-kar-risiko og mave-tarmkanal-risiko. Også halsbrand, sure opstød og mavesår kan i visse tilfælde kan forekomme. Derudover tyder undersøgelser på at NSAID hæmmer proteinsyntesen. En faldgruppe kunne også være at komme til at træne når kroppen ikke er klar da NSAID også er smertelindrende.

Hvordan skaffer man det, hvilken skal man vælge samt pris?

Der synes at være to versioner – en receptpligtigt og en man kan købe over disken i apoteket. Hvor den på apoteket er mildere og dyrere?

Det store spørgsmål synes at være – er NSAID gavnligt efter en skade – og hvor stor skal denne skade være?

Mere information kan findes på følgende sider:

Om betændelse: http://www.sportnetdoc.dk/injury/misc/inflammation.htm

Generel information: http://www.spine-health.com/topics/conserv...med/med021.html

Artikel om skade i skulderen hvor det forslås som en af metoderne til hurtigere at komme sig: http://www.t-nation.com/readTopic.do;jsess...hydra?id=459499

To artikler om hvad der synes at være de mest udbredte NSAID præparater i Danmark: http://www.netdoktor.dk/medicin/Fakta/ibuprofendak.htm

http://www.netdoktor.dk/medicin/fakta/naproxennm.htm

Læremidlens information vedrørende produkterne: http://www.lmk.dk/(on3ptzfjaysbel551kqblc4..._info&id=213010

Følgende to diskussioner er muligvis relevante http://www.motion-online.dk/fora/index.php...topic=22065&hl= og http://www.motion-online.dk/fora/index.php?showtopic=22996

Link to comment
Share on other sites

Hvordan skaffer man det, hvilken skal man vælge samt pris?

Der synes at være to versioner – en receptpligtigt og en man kan købe over disken i apoteket. Hvor den på apoteket er mildere og dyrere?

Der findes mange former for NSAID.

NSAID er en generel betegnelse for smertestillende betændelsesdæmpende medicin (Non steroid anti inflamatory drug).

IBRUFEN er et af mange NSAID præperater der fåes i håndkøb. Samtidig fåes IBRUFEN også på recept på apoteket. Den eneste forskel er at på den receptpligtige der er er doseringen pr. tablet det dobbelte - og intet andet :wink:

Men som sagt udover de gængse findes der flere andre NSAID præperater. Nogen NSAID præperater fåes også som depot tabletter (på recept).

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share