Fast legs

Medlemmer
  • Posts

    483
  • Joined

  • Last visited

Posts posted by Fast legs

  1. Jeg tror det er en meget normal oplevelse du har: Følelsen skyldes at du "går sukkerkold" og dine muskler er tømt for glycogen. Du har jo lige "fastet" i en masse timer over natten, så dine depoter er ikke særligt godt fyldte.

    Jeg har selv til tider trænet LIGE når jeg er stået op. Jeg vil anbefale dig KUN at spise letoptagelige kulhydrater som f.eks. bananer og lyst brød lige før træningen og under. Der er også noget tilvending: Altså, man blir' bedre til det når man har prøvet at træne tidligt nogle gange.

    Jeg plejer at stå op, drikke et stort glas vand og spise en banan, klare mit morgentoilet og SÅ igang med det samme! Så kan man løbende supplere med energidrik, energibarer, bananer eller gel undervejs (har ikke prøvet at træne mere end en time så tidligt, så jeg kører bare på vand).

    En hel anden idé er at sænke intensiteten en anelse: Så kan du fortsætte væsentligt længere (fordi du forbrænder en højere andel fedt i forhold til glycogen).

  2. Fast legs: Det tror jeg ikke det er. Nitrat bliver til nitrit og nitrit bliver til NO hvis iltniveauet er til det. NO laver noget vasodilation, og der er måske også noget mitokondrieoptimering pga mindre protonleakage...

    natriumfosfaten er vist snarere noget buffer-værk eller hvordan?

    Tak for den forklaring Michael :-) Jeg er ikke 100% up to date med sodium phosphate's virkningsmekanismer - men den er rimeligt godt dokumenteret i litteraturen. Ville bare LIGE være sikker på at den med rødbedesaften ikke bare var "genopdagelsen" af et allerede kendt fænomen...

    Må hellere lige tjekke op på Sodium Phosphate's virkning - det er lidt "tåget" i min hukommelse :-) Men mener ikke det virker som en buffer på samme måde som f.eks. "bagepulver" giver bufferkapacitet i forhold til akkumulering af mælkesyre.

  3. Pharmacological sodium nitrate supplementation has been reported to reduce the O2 cost of sub-maximal exercise in humans.

    bedste oversættelse ever!

    ydermere står der: eight males (aged 19-38 yr): så de kan ikke engang resumere data ordentligt (fpn skrev 18år)

    Jeg kan ikke lade være med at tænke på sodium phosphate - det er da i hvert fald præstationsfremmende: Men jeg kan ikke helt gennemskue om det er den samme effekt her? Jeg har da selv oplevet et lille boost ved at loade med sodium phosphate op til cykelløb med høj prioritet...

  4. Har fået at vide at hendes ben ligner en mands! Og tro mig de er store!

    Havde hende med til et forsøg på IFI i københavn for 2 år siden hvor jeg fik en bekendt til at lave en vingate test på hende. Hun havde en peak på ca 800 watt! Og det skal nævnes at hun cykler meget mere idag end den gang! Havde selv en peak på over 1600 på det tidspunkt og da cykeltrænede jeg ikke!

    Jeg skal LIGE love for at du har nogle store køller Andreas :blink: Nu ved jeg selvfølgelig ikke hvor du bor - men har du nogensinde tænkt på at tage ud på cykelbanen i Ballerup og prøve det - jeg tror dælme du kunne blive god på nogle af de kortere banedistancer og ved Kerin!

    Mht. vingate testen, så vil de fleste landevejsryttere opleve at de vil have den højeste peak watt efter en længere pause fra cyklen - f.eks. om efteråret. Derfor vil du heller ike nødvendigvis kunne få din maks. watt højere op i perioder hvor du cykeltræner. Gennemsnitsværdien hen over HELE testen er så noget HELT andet...

    Udholdenhedstræning hæmmer generelt eksplosiviteten - at træningen så gør at rytteren vil have MEGET lettere ved at komme frem til en god placering i en regulær spurt er selvfølgelig noget helt andet...

  5. Dine ben er måske ikke specielt tykke men dine quadriceps ser nu ganske veludviklede ud. Tror du gøre dig fint i duathlon! Billedet er min søsters ben og her under er mine! Jeg cykeltræner optil 5 timer om ugen plus transportcykling. Har styrketrænet mine ben men ikke noget videre de senere år. Min pointe var forøvrigt at det nok i høj grad er et spørgsmål om genetik.

    Hold da op - der var jeg da vidst lige en tand for rap i replikken! Ikke fordi hendes ben er specielt store - men de er dælme trimmede i forhold til at det er en pige vi taler om - var sikker på at det var din ben!

  6. Tror det er meget individuelt hvor meget ens lår vokser af træning generelt! Har en søster der cykler ca 30-45 min om dagen men dog med transport som formål og ikke træning som sådan. Hun er som sådan ikke ret stor ca 55kg fordelt på 167-168cm. Hendes ben er dog ret store!

    Er det et billede af hendes ben du har vedhæftet :tongue::smile:

    2003344983259920842_th.jpg

    Her er et billede af mine ben - synes ik' de er SPECIELT store (når man tænker på at jeg har dyrket cykelsport i omkring 10 år) - og nu ikke nogle kommentarer om hvor blege de er - vi er kun i starten af marts...

  7. Nu indtager jeg ikke selv proteinpulver, så derfor spørger jeg bare af ren nysgerrighed...

    Hvad dælen får virksomhederne ud af at tilføre dopingstoffer? Er det noget de gør, fordi de håber at pulveret kan få et bedre rygte, i og med flere vil opnå hurtige resultater?

    Nej - det handler simpelthen om at producenterne har mange forskellige produktioner igang - og ikke formår at rense deres produktionsanlæg ordentligt mellem de forskellige produktioner.

    Lidt i samme stil som når der på chokolade står noget i retningen af: kan indeholde spor af nødder.

    Måske producenterne skulle til at skrive "kan indeholde sport af anabole sterodider" på embalagen - spørgsmålet er så om det får salget til at stige eller falde :dry:

  8. Der er HELT KLART en reel risiko. Der er lavet flere videnskabelige studier/undersøgelser på området - og desværre så det ud til at der var problemer med produkter fra rigtigt mange forskellige lande. De "nyeste" undersøgelser på området ser dog ud til at have en del år på bagen, så man kan HÅBE at der er sket en forbedring på området...

    Mit indtryk er dog at specielt amerikanske produkter havde et problem med kontaminering af testosteron, etc. men desværre kan man ikke vide sig sikker bare fordi man holder sig fra amerikanske produkter!

    Er man MEGET bange for at ryge i "fælden" handler det vel om ALTID at gemme en lille rest af de produkter man har indtaget, så de senere kan testes af relevante doping-instanser ved evt. positiv test. Det kan nok ikke rede dig - men det burde kunne give en VÆSENTLIG nedsættelse af straffen hvis du kan påvise at det skyldes et kosttilskud med rester af dopingstoffer.

    Men indenfor nogle sportsgrene og specialforbund (jeg nævner ingen navne :dry: ) er de efterhånden MEGET hårde med at straffe i dopingtilfælde...

  9. MissDK: Jeg tror IKKE du skal være så bange for at få større lår.

    Du vil nok opleve at dine ben vil blive fastere, men ikke nødvendigvis større.

    Det er RIGTIGT at de fleste cykelryttere vil opleve muskelvækst i lårene efterhånden - men det er typisk i forbindelse med rigtig meget, og ikke mindst intensiv træning.

    -

    Til de andre i debatten: min lår/ben-muskler er BESTEMT vokset de seneste 10 år, i takt med at min overkrop er blev mindre - min vægt er mere eller mindre uændret.

    Jeg synes generelt det er MÆRKELIGT at antyde at der er noget som helst styrkemoment i landevejscykling, men det vil selvfølgelig altid være et definitionsspørgsmål. Selv verdens bedste landevejssprintere træder ikke specielt mange kg. ned i pedalerne i forhold til deres egen vægt når de giver den maks. gas...

    De steder hvor der man kan tale om styrkemoment er ved stående start ved forskellige dicipliner i banesporten og i specielle tilfælde i terræn-cykelsport (ved ekstremt stejle skråninger hvor det er nødvendigt at træde over med MEGET lav kadance for at udnytte momentet).

    Der er dog ikke den store tvivl om at store og stærke muskler giver en større anaerob kapacitet som kan udnyttes i sprint - men det er egentlig ikke styrke som sådan atleten har behov for...

    At styrketræning med vægte er præstationsfremmende i forhold til den veltrænede cykelrytter er egentlig også stadig et kontroversielt emne - der er så vidt jeg ved IKKE lavet videnskabelige studier som påviser denne effekt...

  10. Hej

    Metode som bruges bland cykelrytter er at de sætter sadlen højden ca. 2 cm ned i vinter månederne i forholdt til den alm. Sadelstilling om sommeren.

    Det giver større benmuskler, og ved at sætte sadelhøjden op igen i sommer perioden hvor de bla. træner hurtighed.

    Jørgen

    Det er jeg godt nok aldrig stødt på gennem min "karriere" i cykelsporten - hvem har du det fra?

  11. Dehydrering burde hæve hæmatokritværdien betydeligt (altså en kortvarig effekt), hvorimod konditionstræning burde sænke den (længerevarende effekt).

    Det er jo helt ny (et større dansk studie udført på danske bloddonorer blev offentliggjort for få dage siden) at der faktisk er en forholdsvis stor gruppe af danskerne som har en hæmatokrit værdi over 50 - så du kan jo bare være genetisk disponeret for at have en høj værdi (hvilket egentlig er godt - du har i hvert fald generne med dig i forhold til at dyrke idræt på det område).

    Jeg ville være mere bekymret for dit ildebefindende end den høje hæmatokritværdi - men det har din læge forhåbentlig styr på...

  12. Hm, jeg er eliteudøver, og jeg kender udmærket de uoplagte perioder. Uden at lyde alt for old school, så er det vel i nogen grad ens selvdisciplin i netop de perioder, der afgør om man når toppen. Jeg mener, alle og enhver kan jo træne 100%, når man er 100% veloplagt, og det er sjovt. At stå op og gå i gang på dage, hvor kroppen vejer et ton, alle muskler gør ondt, og 17 gamle skader truer med at springe op er straks værre.

    Både, og - jeg har altid været ret kompromiløs med min træning, og er et eller andet sted kun kommet så langt som jeg trods alt er pga. den dér "old school" holdning hvor jeg har trænet på trods af træthed.

    MEN jeg er sikker på at jeg kunne/kan komme meget længere ved at lytte mere til kroppen i de perioder hvor jeg er træt. Det er en balancegang - og der er også forskellige former for træthed som du efterhånden vil lære at kende forskel på - nogle gange er man bare træt fordi man er doven - andre gange er man træt fordi man dybest set er fysisk udmattet - or her er det alfa og omega at man lytter til kroppen og slapper mere af!

  13. Tak for svaret:)

    Styrken i musklerne skal helt sikkert nok komme, med alt det jeg cykler for tiden:)

    Jeg vejer 59 kg for tiden, så jeg er meget normal af bygning, men jeg kan som førnævnt godt smide 4 kg, hvilket jeg tror vil være en fordel. Det er så bare om det er vigtigt at bevare muskelmassen i overkroppen!?

    Jeg er ret sikker på at du ikke har ret meget at bruge muskelmasse i overkroppen til når du kører MTB. Du skal bruge en hvis grundliggende styrke og stabilitet, men derudover vil jeg ikke mene det er vigtigt at du bevarer muskelmassen i overkroppen.

    Dog skal du være opmærksom på at en faldende fedtprocent (når du kommer tilstrækkeligt langt ned) har en kedelig bieffekt: længere restitutionstid og svækket immunforsvar. Derfor er det vigtigt at finde et godt stabilt niveau for vægten som ikke hæmmer udviklingen som rytter i længden. Det er også langt hen ad vejen genetisk, og jeg kender ikke din højde - men med 59 kg. lyder det som om du allerede har en passende vægt. Du kommer længere ved at fokusere på at forbedre din form...

  14. Kan ikke lade være med at være lidt flabet, men der er langt flere under 10 sek på 100 m end der er folk under 2:05 på maraton.. :-P

    Ja - du har ret. Men der har efter al sandsynlighed været et større doping-problem i rækkerne af 100 meter-løbere gennem de seneste år, det er ikke mit indtryk at det gør sig gældende indenfor marathonløb - men jeg kan selvfølgelig tage fejl...

    Jeg tænker: hvad ville der ske hvis man satte en gruppe af de bedste kenyanere på en epo-kur...?

  15. Jeg synes det er en KOMPLET håbløs diskussion...

    Der er så mange forskellige aspekter at inkludere, hvis man skal vurdere hvem der er de bedste atleter, at det bliver HELT uigennemskueligt...

    Jeg har dog STOR respekt for atleter der er helt forrykt dygtige på ET område OG for atleter som er meget gode på rigtigt mange områder...

    Det handler jo også langt hen ad vejen om konkurrencen indenfor den enkelte sportsgren. Jo flere atleter og penge der er involveret i sporten - jo flere konkurrenter er der også, samt resourcer til træning og optimering af kost, udstyr osv. og niveauet presses op.

    Man er nok ikke i tvivl om at det kræver langt mere at komme til tops i verdenseliten indenfor fodbold, landevejscykling, Amerikansk fodbold og formel 1 end i f.eks. curling, orienteringsløb eller volleyball. Sorry, ikke for at såre nogen, men jo større bredden er, jo længere er der som regel også til toppen... Man vil jo nok også altid være mest fascineret af de sportsgrene hvor man er "tæt på" og ved hvad der kræves for at være bedst.

    Men hvad er sværest? At løbe 100 meter på under 10 sekunder eller at løbe en maraton på under 2:05? Det er jo svært at svare på...

    Nå, men jeg er selv meget fascineret af cyklingen, bl.a. fordi jeg synes atleterne er rigtigt gode (og selvfølgelig også fordi det er min "egen" sport)... Er faktisk meget imponeret af Belgieren Sven Nys som lige nu vinder stort set alt indenfor cykelcross - han kan nogle ufatteligt tekniske ting på en cykel samtidig med at han har en fysisk form som gør ham i stand til at vinde internationale landevejsløb...

    sven-21.JPG

  16. Som Philty skriver kan man klare sig med lidt. Det gode ved løb er at man udvikler en masse varme og man ikke bevæger sig så hurtigt, så vindafkølingen er til at håndtere.

    Jeg er vandt til at træne på min cykel hele året rundt i DK - og gerne lange ture om vinteren, hvilket virkelig kan være en udfordring til påklædningen.

    Et løbesæt og nogle svedtrøjer samt nogle handsker og en hue kommer du langt med. De få gange jeg har løbet i frost gik det fint med at have en ekstra bomuldstrøje på under jakken - jeg kom alligevel ikke til at svede nok til at jeg blev fugtig og kold.

  17. Jeg har flest erfaringer med landevejen, men kører her i vinter noget cykelcross som på mange områder minder meget om MTB-sporten.

    2 ting: Ordentlig opvarmning OG bedre evne til at restituere efter anaerobe "ryk".

    Noget af det allervigtigste i MTB-sporten (specielt ved relativt korte løb som du kører) er at komme først - eller "næsten" først i starten. MTB-ere plejer at joke med at forskellen på landevej og MTB er at MTB'ere starter med en spurt - hvorlandevejsryttere slutter med en spurt :laugh::-)

    Her er det vigtigt at du er varm og har kørt dig op i en ret høj intensitet for at være HELT klar under opvarmningen. Noget andet er at du kan TRÆNE starten så du bliver bedre til at restituere efter anaerobe ryk.

    Du kan træne 30 sek. - 1 min. intervaller hvor du giver den ALT hvad du har i hele kroppen og derefter fortsætter stille og roligt i 2 min. og så fortsætter det næste interval derefter (altså aktiv restitution mellem intervallerne men ikke nok til at blive frisk). Du skal ikke køre ret mange intervaller - det er hård træning som kræver meget restitution bagefter. Hvis du kører de anaerobe intervaller hårdt nok er det virkelig en "mavetømmer" :blink: Jeg har været forbi en busk og ofre mig efter den form for træning!

    Du kan også køre nogle 1 min. ALL OUT intervaller hvor du så fortsætter i en jævn intensitet ved løbsintensitet direkte bagefter.

    Ideen er at blive bedre til at restituere fra den hårde start selvom der stadig er "gang i cyklen".

    Men det er altså lettere sagt end gjort - jeg er selv en rigtig snegl ud af starthullerne - men god opvarmning gør problemet mindre.

  18. Der er en hvis køns forskel men den er egentligt ikke særligt stor. Jeg gætter på at afstanden er ca 7-12 cm for de fleste men det er rent gætværk.

    Da det er en del af skelettet er bredden nogenlunde ensartet indenfor de variationer der er mellem individer normalt, men mængden af polstring er selvfølgelig ret forskellig.Men det gør jo ikke afstanden mellem sædeknuderne større. Næste gang du får fingre i et skelet så tjek selv hvor punkterne er eller måske nogle "fysser" eller "Stud. med." kan byde ind med lidt mere specifik viden??

    Jeg ved at der fåes deciderede damesadler der er lidt bredere men om der er egentlige fysiologiske grunde til at lave disse eller det bare er en markedsføring "ting" har jeg sjovt nok aldrig interesseret mig for.

    Det er under alle omstændigheder let at finde ud af. Tag et stykke bølgepap læg det på et lavt bord som kan bære din vægt (f.eks. sofabord) og sæt dig på papstykket når du er i et par tynde bukser/boksershorts. Så får du 2 små fordybninger i pappet fra dine sideben (eller hvad vi nu blev enige om at de hed). Så måler du midt-midt mellem fordybningerne. Jeg har 10 cm. mellem mine, men det hænger typisk også sammen med din størrelse. Større personer har generelt også større afstand ml. sidebenene.

    Nå, men som de andre har skrevet: vægten skal være på dine sideben så de bærer din vægt: ikke mellemkødet. Sadlen bør efter min mening godt hælde en meget lille smule bagover - ellers skal den være helt plan. Den må ikke hælde forover, så har du netop tendens til at glide frem og presse dit mellemkød: det er det du bliver følelsesløs af.

    Man bør ALDRIG blive direkte følelsesløs af at sidde på en sadel, en smule hudirritation kan være svær at undgå - specielt hvis man træner meget på en cykel - men følelsesløshed som du beskriver skal man HELT undgå - det kan som de andre skriver give fertilitetsproblemer og evt. også problemer med impotens som jo ikke lige er noget man spøger med!

  19. Men aktivitet ved lav intensitet fremmer da restitutionen?!

    JA - både -og. Det er min erfaring at det KUN virker hvis man er vandt til den givne aktivitet. Løbere vil nok have godt af at gå en let tur som aktiv restitution. Som cykelrytter vil det som regel bare forlænge restitutionstiden - her vil det være at rulle en let tur på cyklen.

    Hvis jeg går ret meget rundt når jeg træner stor mængde på cyklen giver det ALTID bare ømmere ben end jeg havde i forvejen...

  20. Så har jeg løbetrænet nogle gange allerede. Det er blevet til 8 træningspas a 20-25 min. varighed. Det er stadig forholdsvis roligt - tør ikke løbe mig selv ud/blive forpustet af frygt for skader.

    Jeg har haft en del problemer med at mine ankler IKKE kunne klare belastningen. Jeg har haft næsten en uges pause fra løbet efter de første 4 træningspas pga. ankelerne som bliver ømme primært foran nederst ved skindebenet.

    Lige nu kan jeg godt løbe uden de store problemer - dog har jeg en lidt diffus ømhed ved anklerne en gang imellem, men det er stort set væk.

    Som jeg allerede vidste før, så er det EKSTREMT svært at holde sig SÅ meget tilbage med min kondition at det ikke resulterer i skader. Ulempen ved at blive MEGET specialiseret til en sport er, at man ikke nødvendigvis bliver stærkere/bedre til andet - snarere tværtimod...

    Men jeg kan rigtigt godt lide turene - jeg tror ikke det forbedrer min form i forhold til cykelsporten på nogen måde - men det virker som om jeg styrker sener og bindevæv i mine ben - hvilket kun kan være en fordel i forhold til at forebygge skader når jeg igen begynder at træne STORE mængder på cyklen igen.

    Jeg har også løbet en smule i forbindelse med cykelcross-træning, men det er mere af-/påspring på cyklen og lidt løb hen over forhindringer og op ad korte trapper, etc.