Tab dig med mandler

Forsøget viste at både sundhedsforbedring og vægttab blev større hvis forsøgspersonerne spiste mandler.

Forskningsnyt:
I dette studie sammenlignede man vægttabet og sundhedstilstanden som følge af to forskellige diæter: en mandeldiæt og en kulhydratdiæt.

Begge forsøgsgrupper fik et standardiseret slankepulver, men skulle derudover supplere med enten 84 gram mandler pr. dag eller en tilsvarende mængde komplekse kulhydrater. Diæterne var afpasset således at begge grupper indtog samme mængde protein og kalorier. Udover diæten skulle forsøgspersonerne også gå 3-5 gåture hver uge. Forsøget varede 24 uger.

Forsøgspersonerne var 65 overvægtige personer med et BMI mellem 27 og 55 og en gennemsnitsalder på 55 år.

Den procentvise energifordeling i de to diæter ses i nedenstående tabel.

 
Fedt
Kulhydrat
Protein
kcal pr. dag
Mandeldiæten
39 %
32 %
29%
ca. 1000 kcal
Kulhydratdiæten
18 %
53 %
29%
ca. 1000 kcal

Mandeldiæten var desuden kendetegnet ved et højt indhold af monoumættede fedtsyrer.

Resultater:
Nedenstående tabel viser de procentvise ændringer som følge af de to diæter.

 
Mandeldiæten
Kulhydratdiæten
BMI
-18 %
-11%
Livvidde
-14 %
-9 %
Fedtmængde
-30 %
-20%
Vædske i kroppen
-8 %
-1%
Ketonniveau i blodet
+260 %
0 %
HDL-C
-6 %
+15 %
insulinresistens
-66 %
-35 %

Som man kan se af ovenstående, så tabte mandelgruppen sig mere og havde større sundhedsforbedring sammenlignet med kulhydratgruppen. Eneste undtagelse er HDL-C (det gode kolesterol) der kun blev øget i kulhydratgruppen, hvilket umiddelbart ikke ser så godt ud for mandlerne, men hvis man kigger på ratioen mellem det dårlige og det gode kolesterol (LDL-C/HDL-C), så faldt den lige meget i begge grupper. Derudover havde begge grupper ens sundhedsforbedring målt med en række andre parametre.

Begge diæter blev opfattet som lige mættende af de to grupper.

Konklusion: Studiet viser at mandler (eller andre nødder) er en ingrediens der seriøst skal overvejes i forbindelse med slankekure. Ikke bare er vægttabet større, men det lader også til at der kan opnås en lang række sundhedsfordele. Studiet viste også, at selvom energiunderskuddet er det vigtigste i en slankekur, så kan det have stor betydning hvad der indtages. For det tredie er studiet med til at vise at en effektiv slankekur ikke nødvendigvis er ensbetydende med en low-fat diæt.

NB! Mandler slanker ikke, hvis man allerede har dækket sit daglige kalorieindtag. Dertil kan ovenstående IKKE bruges til at blåstemple marcipanbrød som et slankeprodukt.

Reference:
Almonds vs complex carbohydrates in a weight reduction program.
Wien MA, Sabate JM, Ikle DN, Cole SE, Kandeel FR.
Int J Obes Relat Metab Disord. 2003 Nov;27(11):1365-72.

Diskuter evt. denne artikel i vores Fora

Del artiklen:
 • Brian

  Haha, kunne ellers være fedt med en marcipanbrødssl ankekur 😀

 • kirsten

  ha ha jeg tror ikke en skid på at man kan tabe sig ved at spise marcipan, men der imod ved jeg ikke med mandler, men ved at man kun må spise 10-15 stk. mandler om dagen for ellers feder de, så jeg tror ikke på nogen af de to slankekure virker

 • Watergate

  Hej,

  Jeg har tabt 10 kg ved at spise 100 gr cashewnødder pr. dag 5-6 gange om ugen i 12 mdr. kombineret med 600-800 gr frugt og magert kød som kyllingebryst, 1-3% oksekød og masser af fisk 8) . Herudover har jeg løbet 20-25 km. pr. uge

 • Randi

  Mandler feder kun, EFTER dit daglie kalorieindtag er dækket, set i forhold til hvor meget du bevæger dig. Lær det nu, de er ikke farlige

 • Ulla

  Mandler er faktis også gode til at tage graviditetskval me. Paradoksalt nok…

 • Harry aka. den Tynde!

  Neeej! nu ved jeg hvorfor jeg taber vægt, når jeg ikke vil! 🙁 😉

 • Morten

  Jeg har tabt mig 50 kg i løbet af et år ved at tilføje 500 gr marcipan dagligt til min i forvejen overdreven sunde kost.
  Jeg kan stadig næsten ikke selv fatte, at marcipan er SÅ effektivt et slankemiddel. Spis 500 gr. marcipan dagligt hvis du er overvægtig 😛

 • Mie

  Interessant resultat, men jeg gad godt vide om de har kontrolleret for andre faktorer, der kunne påvirke vægttabet. F.eks. forskelle i aktivitetsnivea u – måske gik dem på mandeldiæten længere gåture eller havde mere aktive arbejdsdage?

  Og hvad er teorien/forklar ingen bag – hvorfor skulle man tabe sig mere af at spise mandler (når kalotieindtaget er det samme)? Normalt siger man jo, at fedt har en mindre effekt på forbrændingen end komplekse kulhydrater.

 • milla

  mandler??? jeg er sygeplejerske og arbejder med unge med spiseforstyrrel ser, vi giver dem mandler for at få fedt på kroppen???? såååå forskning eller ej, jeg tror jeg holde mig fra mandler 😀

 • mette

  er der nogen der ved om der er jod i mandler

 • Helle Pedersen

  Du kan finde slankeopskrifte r og inspiration her http://www.min-slankekur.dk

  Hilsen Helle

 • carsten

  ja jeg ´tror nu ikke på det med mandler .der er sukker i mandler og så længe man har sukker i kroppen ,kan kroppen ikke forbrande fedt .og så syntes jeg også at Mie`s komentar er intrasent

 • Anna Eriksen

  Det er sundt fedt, der er i mandler…. og fedt skal der til, hvis man skal tabe sig…. 😀 Og mht. til sukker?? Hellere naturligt sukker fra mandler end junk, is, kager mv. fyldt med alt muligt ragelse… SUKKER ER GIFT!!!

 • Rikke

  http://www.helsenyt.com/frame.cfm/cms/id=4311/sprog=1/grp=8/menu=17/

  måske er de ikk så fedtfattige, men de er gode for hjertet 😉

 • camilla

  Kan kun bekræfte undersøgelsen…

  Har selv prøvet 2 gange a 2 uger, at tilføje 6-8 mandler til min morgenmad. Mit vægttab var markant bedre!

  Pas dog på, mandler feder meget, hvis det er FOR store mængder, der indtages…

 • ES

  Ville bare lige tilføje at det er gammeldags og “ikke-korrekt” at bruge betegnelsen kalorier for energi – i dag bør man bruge Kj 🙂

 • Gitte Ulrik Hansen

  Kan det passe, at jeg har svært ved at falde i søvn om aftenen, hvis jeg har spist mandler lige inden sengetid??? Er der nogen der kender det??

 • Anita 56

  Tja, man kan sige meget om mandler, de smager godt, de kan tage trangen til slik, nar man som kvinde har det månedlige og om de ligefrem slanker ved jeg ikke og om de feder, ved jeg heller ikke. Men de er gode for rigtig mange andre ting, de danner base i kroppen, de mindsker rynker, de kan modvirke hårtab,de kan hjølpe kvinder i årgangsalderen, hjælper forebyggende mod knogleskørhed, styrker hormonbalancen, ved PMS, jeg mener at have læst at de kan hjælpe mod børneeskem o.m.a.

 • Dexter

  Mandler indeholder de umættede fedtsyrer hvilket tro det eller ej hjælper med vægttab, der er masser af undersøgelser der bekræfter dette, plus de mætter meget pga. højt protein indhold. Det samme gælder for fed fisk. Omega 3 er også fedt, men hjælper stadig med vægttab. Marcipan er self ikke godt da udover mandler også indeholder en masse kunstigt fremstillet sukker. Det er transfedt og mættet fedt der er jeres fjender.

 • LisbethL

  Krydser fingre for at blive inviteret til at deltage i en Macipan-slankek ur – nøjjj hvor ville det være fedt 😉
  Hvis kuren virkelig har virket, må det skyldes at den store mængde marcipan har taget appetiten, og hindret indtag af andre kalorietunge indtag. Og har disse tidligere været væsenligt større i antal kalorier, så kan det godt passe at der er forekommet et vægttab. Det er i alle tilfælde så vidt jeg kan “regne”.

 • na

  jeg spiser ikke fra morgen til aften også spiser jeg lidt aftens mad er det forket????????? ??

 • na

  jeg spiser ikke fra morgen til aften så spiser jeg lidt aften mad fordi jeg vil tab mig hurtig er det forket at ikke spise fra mogen til aften????????

 • Mee

  Det er rigtig dumt… Hvis du slet ikke spiser noget tror din krop at du prøver at sulte den, så den vil holde ekstra godt fast på dit fedt og gøre det tre gange hårdere for dig at tabe dig…

 • Lotte-flot

  Hvis man skal tabe sig, skal man fandme også være klog på hvad man skal gøre.. Til dig Na og andre der tænker som hende – man taber sig IKKE af at lade vær med at spise. Man skal spise mange men små måltider om dagen, og det vigtigste måltid er morgenmaden. Man skal ca. spise 6 gange om dagen. Morgenmad, mellemmåltid (frugt eller andet), frokost, mellemmåltid, aftensmad, og måske mellemmåltid igen.
  Det er godt at spise mandler, men dog ikke store mængder. Man skal jo spise fedt, men det skal dog være god fedt.. ikke fra chokolade og kage.. men mandler og fed fisk er godt fedt. Det jo ikke fordi at man taber sig at at spise mandler, men de hjælper dig med at tabe dig hvis du motionere og spiser rigtigt!! Tænk på dig krop som en maskine eller en bil, den skal bruge benzin (mad) for at kunne køre og holde sig igang (dyrke motion). Og husk dog at drikke 2-3 liter om dagen! Det er super vigtigt, især hvis man vil tabe sig – men alle skal drikke vand.

 • Anonym3

  Hej,
  Hvor mange mandler skal man min og max spise om dagen?
  prøver at tabe mig lidt, men det er svært, da der tit står kage fremme, eller osse så ved jeg hvor alt slikket er gemt!!!
  hvad gør jeg?, prøvede en overgang med rosiner, men blev nærmest afhængig(nogle gange spiste jeg 1 1/2 kg)
  arbejder hårdt på det.

 • marianne st.

  til watergate med den kost og motion tror jeg du havde tabt dig alligevel med ell uden nødder

 • marianne st.

  men kan se jeg er kommet på den forkerte side jeg leder efter hvor meget man skal veje som 37 årig og 1,70 høj min lillebror vejer 41 kg hvad jeg vil mene er undervægtig men nogen der måske ved det

 • Asger Juul-lassen

  Jeg kan se at dexter den 15. dec 2009 skriver at marcipan indeholder en masse kunstigt fremstillet sukker.
  Det må jeg klart afvise. Det er på ingen måde rigtigt. Marcipan indeholder indeholder ganske almindeligt sukker og glucose, og altså overhovedet ikke noget kunstigt fremstillet.
  Det vil også sige, at når mandler er slankende, så marcipan også. Man skal blot tage højde for sukkerindholdet , som man skal have skåret væk et andet sted.

 • Jedi mind tricks

  Jeg bliver nødt til at skrive at når Asger Juul Lassen konkluderer at når mandler er slankende er marcipan det også er en sandhed med modifikationer. Jo man vil få den slankende effekt fra mandler, men samtidig sukker, som er en rigtig dårlig ting at indtage hvis man er på diæt. Den med at spise det og så bare skære sukker kalorierne væk et andet sted er ikke smart for sukker mætter og gir intet og kunne erstattes med rigtig føde der mætter istedet. Konklussion, få ikke dine mandler gennem marcipan hvis du vil ned i vægt..

 • Jensen Danmark

  Hmmm… 97% af verdensprodukti onen af mandler ligger i Californien. Det er en milliardforretn ing, men desværre også en katastrofe for miljøet, fordi mandler kræver enorme mængder vand under væksten. Grundvandet er sunket voldsomt, jorden falder sammen og tørken breder sig i staten.

  Mandeldyrkerne har deres egne lobbyister, der sørger for, at der til stadighed kommer undersøgelser der viser, at mandler er sunde for stort set alt og kan modvirke både overvægt, sygdom og død. Samtidigt sørger de for, at “fodre” de californiske politikere, så de ikke griber ind over for den ødelæggende miljøpåvirkning mandeldyrkninge n har.

  Husk det, næste gang du tager en håndfuld mandler!