Fyssens vej mod (bjerg-) toppen!


HB66
 Share

Recommended Posts

Hej igen :smile:

Har ikke fået logget min tirsdags og onsdags træning, så de kommer lige her.

Tirsdag - full-body styketræning.

Onsdag - Cyklede ned til FW, satte mig på en spinningcykel og kørte med jævn fart i pulszone 2 ( 135-148 ). Efter ca. 35 min. solo-kørsel, var der tid til en omgang spinning. Her forsøgte jeg at køre så jævnt som muligt rent pulsmæssigt. Benene var lidt tunge igen, men ikke så meget som de foregående 14 dg., så jeg håber bare, at det er fordi, at det er lidt hårdt, at komme igang igen - jeg har trods alt cyklet 3 ud af de sidste 4 dg.

Nyt!

Mine trænings-stats bliver fremover lidt mere detaljerede.

Dels fordi jeg alligevel noterer de fleste af de "nye" parametre i min Garmin træningsdagbog, dels fordi den sidste periodes "burn-out" har gjort mig interesseret i at monitorere de forskellige ting, som direkte eller indirekte kan påvirke den fysiske præstationsevne.

Jeg har naturligvis hentet en del inspiration i Joe Friel's "Training Bible" - SURPRISE :w00t:

I får lige en forklaring på nogle af de "nye" parametre/stats:

Træning/mål: her vil jeg typisk lave en reference til "biblen", f.ex. E2, som er et udholdenhedspas, på en let kuperet rute, hvor man primært holder sig i pulszone 1 og 2.

Borg-skala/RPE: en subjektiv beskrivelse af, hvordan jeg opfatter træningens intensitet. 7 er meget meget let, 9 er meget let, 11 er ret let, 13 er noget hårdt, 15 er hårdt, 17 er meget hårdt, 19 er meget meget hårdt, 20 er max.

Søvn, træthed, stress og ømhed : gradinddeles fra 1 til 7, hvor 1 er det bedst mulige og 7 er det dårligst mulige.

1-3 er godt eller acceptabelt, 4-7 er dårligt.

Trænings-stats

Træning/mål:E2/S1 ( S1 = speed-work med periodevis kørsel med max. kadance )

Vejr: indendørs

Rute: indendørs

Tid: 1.32.43

Distance: 46 km

Gnsn. hastighed: 30 km/t ( anslået )

Max. hastighed: 38,7 km/t

Gnsn. puls: 134

Gnsn. puls i % af HRR: 61

Max. puls: 161

Borg-skala/RPE: 13

Kalorier:

Højdemeter:

Max. højde:

Hvilepuls:

Vægt ( før morgenmad ): 76,8 kg.

Søvn ( 1-7 ): 2

Træthed ( 1-7 ): 4

Stress ( 1-7 ): 3

Ømhed ( 1-7 ): 2

Endelig er vægten under 77kg. Jeg har siden medio december 2010 ligget konstant mellem 78 og 78,5 kg. Mit mål er at komme ned på 74 kg. ( gerne 73 :wink: ) inden La Marmotte, så der er et stykke vej endnu - især med tanke på, at jeg i hele min voksentid har ligget mellem 75 og 77 kg. , når jeg har været mest fit!!

Idag torsdag er trænings-fridag. Imorgen fredag håber jeg at komme på landevejen en halvanden times tid, og få arbejdet videre med min udholdenhed.

Ha' en god dag :smile:

Fyssen

Link to comment
Share on other sites

Guest Cykologen

Endelig er vægten under 77kg. Jeg har siden medio december 2010 ligget konstant mellem 78 og 78,5 kg. Mit mål er at komme ned på 74 kg. ( gerne 73 ) inden La Marmotte, så der er et stykke vej endnu - især med tanke på, at jeg i hele min voksentid har ligget mellem 75 og 77 kg. , når jeg har været mest fit!!

Tillykke med det flotte vægtresultat 4thumbup.gif

Jeg er selv ude i et lignende eksperiment, hvor jeg godt lige vil et par kg ned i vægt, og jeg synes sgu' det er svært, når man som jeg ikke hører til de yngste. Hvordan har du grebet det an? Lader du træningen "gøre arbejdet"? Eller arbejder du også med kosten? Jeg kunne godt bruge et par tips til at smide de næste kg …

Link to comment
Share on other sites

Hmmm, en "ulykke" kommer sjældent alene!!

Nu er jeg endelig ved at være kommet mig over den hårde job-opstart og energien er så småt kommet tilbage i kroppen.

Siden midten af forrige uge, den uge hvor jeg stort set ikke trænede, har mit højre knæ været voldsomt hævet. Umiddelbart giver det jo ingen mening, men jeg kender årsagssammenhængen.

Som jeg vist har fortalt tidligere her i loggen, så har jeg i mange år haft fornøjelsen af psoreasis gigt. det viser sig på forskellig måder. Bl.a. har jeg de sidste tre år døjet med at mine, især det højre, knæ hæver op i to situationer.

Dels når jeg løber ( derfor stoppede jeg med at løbe for et år siden - øv for jeg er bedre til at løbe, end jeg er til at cykle ), dels når jeg ligger på knæ, hvilket jeg derfor aldrig gør.

Lige indtil sidste uge, hvor jeg lavede en del såler. I fremstillingsprocessen ligger fyssen en stor del af tiden "på knæ for patienten". Det, ikke at ligge på knæ, glemte jeg lige for en stund, indtil jeg vågnede en morgen for en uges tid siden, og det højre knæ var hævet til dobbelt størrelse :devil: ( ok, det er måske overdrevet men alligevel... )

Siden da har jeg lavet flere såler, men nu med patienterne stående på en stepbænk, så jeg ikke skal ned på knæ.

Men mit knæ er desværre akkurat lige så hævet som det har været den sidste uges tid.

Så nu dropper jeg squat og andre knæbøjs-/hoftestræk-øvelser for at skåne knæet.

Bortset fra de første 10-15 min. er jeg ikke voldsomt generet når jeg cykler, så det prøver jeg at fortsætte med. Det skal jo alligevel være med relativ lav intensitet i denne periode, så mon ikke det går.

Jeg har en tid hos lægen på torsdag. To gange er mit knæ blevet tømt for vædske og to gange har jeg fået en steroid-injektion. Hvad der skal ske nu ved jeg ikke - vi får at se.

Dagens træning var noget så usædvaligt som en nordjysk "luksus-rytter", der var ude i et koldt, blæsende, regnfuldt og til sidst mørkt vejr. Det var fristende at hoppe på en omgang spinning. Men dels har nydt de seneste udendørs træningspas, dels kan jeg, sammenlignet med spinning, bedre styre intensiteten når jeg cykler udendørs, hvilket nok er meget smart lige nu, hvor jeg bøvler med mit knæ.

Dagens træning:

God tur i et dårligt vejr ( jævn til frisk vind, overskyet, 1 grad, regn/slud ). Knæet er stadig voldsomt hævet, men giver ikke problemer under cykling, bortset fra de første 5-10 min, hvor det spænder noget, når hø. pedal er i top-position. Dropper squat og lign. den næste periode, for at skåne knæet lidt.

Trænings-stats

Træning/mål: Udholdenhed ( E2 )

Vejr: overskyet, 1 grad, jævn til frisk sv-vind

Rute: kuperet ( Kærby-Gunderup-Mjels-Visse-Kærby ).

Tid: 1:27:23

Distance: 34,24 km

Gnsn. hastighed:

Max. hastighed:

Gnsn. puls: 136

Gnsn. puls i % af HRR: 62

Max. puls: 161

Borg-skala/RPE: 12

Kalorier: 1085

Højdemeter: 297

Max. højde: 84

Hvilepuls: 50 ( i morges, liggende )

Vægt ( før morgenmad ): 76,7

Søvn ( 1-7 ): 2

Træthed ( 1-7 ): 2

Stress ( 1-7 ): 2

Ømhed ( 1-7 ): 1

Kost ( 1-7 ): 1

Nå, nu må jeg vist hellere stoppe - håndboldherrerne og især Mikkel H. har vist brug for lidt støtte lige nu.

God weekend.

Ses.

Fyssen

Link to comment
Share on other sites

Tillykke med det flotte vægtresultat 4thumbup.gif

Jeg er selv ude i et lignende eksperiment, hvor jeg godt lige vil et par kg ned i vægt, og jeg synes sgu' det er svært, når man som jeg ikke hører til de yngste. Hvordan har du grebet det an? Lader du træningen "gøre arbejdet"? Eller arbejder du også med kosten? Jeg kunne godt bruge et par tips til at smide de næste kg …

[/quote

-Cykologen:

Der er såmænd ikke den store videnskab i mit vægttab. Den flabede/korte version er kalorie-indtag<kalorie-forbrug

Men jeg er ikke typen, der går og vejer alt mit mad og beregner kalorier i det mad jeg spiser og, hvor meget energi jeg bruger på en dag, så jeg har ikke 100% styr på det på den måde.

Der er mere tale om, at jeg jo godt ved, hvad der er smart at spise og, hvad jeg skal holde mig fra. Specielt off-season ryger der nok lidt mere ned af det, der er knapt så hensigtsmæssig. Ikke at det dermed betyder, at jeg laver en "Jan Ullrich" hvert år, men i korte perioder, kan jeg godt veje 80 kg ( ultimo december ) og 75-76 kg ( juli-august ).

Når jeg vejer mest om vinteren og mindst om sommeren er det helt sikkert en blanding af, at jeg træner mindre om vinteren kombineret med lidt mindre lødig kost og, at jeg om sommeren har flere træningstimer kombineret med en lidt lettere og mere hensigtsmæssig kost.

Jeg går meget op i min kost, da jeg ved, at den har stor indflydelse på min almene sundhed her og nu og på lang sigt, og fordi jeg ved og kan mærke, at den har endog extrem stor indflydelse på min præstationsevne og "træningsparathed".

Men jeg er ikke fanatisk. Om jeg ligefrem lever efter "80-20-reglen" ved jeg ikke, men der er absolut plads til synde lidt en gang imellem :bigsmile:

Omkring det med at tabe sig, siger "eksperterne" jo, at en god stabil søvn er meget vigtig for at kunne tabe sig.

At komme tidligt i seng, er faktisk et af mine delmål for i år/fremtiden, og det går faktisk meget godt ( ja ok, lige præcis denne nats søvn var ikke noget at prale af. Kom først i seng ved 01.00 tiden. Vågnede igen 01.30 da ældste dreng i huset, som var til fest, skrev at han gerne ville hentes. Kunne ikke sove igen før 03.00. Våågnede 06.30 - træt men kunne ikke falde i søvn igen :nonono: ). Jeg er nok en blanding af et a og et b menneske og går normalt i seng mellem 23.30 og 01.00, og står op ved 7-tiden. Men nu er jeg begyndt at gå i seng mellem 22.00 og 22.45, hvilket er oplagt da min kæreste er udpræget a-menneske. Med en god bog ( eller endnu bedre en kedelig bog :wink: ) bliver jeg som oftest træt i.l.a. 10-30 minutter, hvorefter jeg kan lægge mig til at sove.

Kan det at komme tidligere i seng hjælpe mig til at smide de nødvendige kilo, så jeg kan forcere bjergene i La Marmotte hurtigere end ellers, ja så gør jeg gerne det.

Det at jeg er begyndt at sove tidligere har medfødt to ting.

1) jeg er mere frisk og udhvilet når jeg vågner og i.l.a. dagen.

2) jeg vågner som regel af mig selv ved 6-tiden, så mit søvnbehov er åbenbart ikke så stort ( og har aldrig været det ).

Her er lidt om, hvorfor en god nats søvn er vigtig for at kunne tabe sig:

Flere og flere undersøgelser viser, at mangel på søvn gør folk fede og gamle før tid, da de ikke kan kontrollere deres trang til sukker, fordi de er trætte. Mangel på søvn får dig til at overspise og øger din trang efter søde sager, som gør dig fed, syg og gammel!

Det virker på denne måde:

Du har et hormon, der undertrykker appetitten kaldet leptin. Leptin frigøres fra kroppens fedtceller, og er med til at fortælle hjernen, at det er på tide at stoppe med at spise.

Du har også et appetitstimulerende hormon kaldet ghrelin, som produceres i maven og fremkalder sult.

Når du ikke får en hel nats søvn, så stiger kroppens produktion af ghrelin og produktionen af leptin falder.

Resultatet er en trang til sukkerholdige fødevarer. Præcis det du skal undgå, hvis du vil have et godt helbred.

Forskere har fastslået, at jo mindre folk sover, des højere er tendensen til fedme og overvægt. Hvorfor? Fordi en for høj produktion af leptin svarer til at brænde sit lys i begge ender. I sidste ende bliver hjernes leptin receptorer resistente.

Dette resulterer i, at hjernen mister evnen til at sende signaler om at holde op med at spise, så du begynder at tage på. Det er derfor, at overvægtige mennesker altid er sultne, fordi bremsen på deres appetit og trang til søde sager mangler.

Så bare ved at gå i seng til tiden kan du tage et kæmpeskridt i kampen for at slippe af med dit overflødige fedt. Så det næste logiske spørgsmål vil være. Hvad er en god nats søvn?

Jeg tror, at de færreste er klar over, hvor vigtigt det er at sove hele natten. 8 timers søvn er det absolutte minimum for de fleste af os og endnu flere ville have gavn af at sove i 9 timer.

Det er ikke kun et spørgsmål om at få 8 til 9 timers søvn hver nat. Det er også vigtigt, at du får dem på de rigtige tidspunkter i løbet af døgnet. Det skyldes, at din fysiske restitution foregår mellem kl. 22 og 02 og den psykologiske mellem 02 og 06.

Så hvis du går i seng ved midnat, og står op kl. 8 har du mistet halvdelen af din fysiske restitutionsperiode, selvom du har sovet 8 timer. Det vil vise sig i det lange løb som rynker under øjnene, flere sygedage og mere fedt.

Prøv på om vinteren allerede at gå i seng ved 21 tiden. De øvrige måneder er kl. 22 ideelt.

Mange folk tror desuden, at de kan vinde tid ved at sove mindre. Men det handler ikke om, hvor meget tid du har til rådighed, men om hvordan du udnytter den. Hvis du har sovet godt om natten, vil du være meget mere produktiv, mere energisk og være mere koncentreret. Slutresultatet vil være, at du får udført mere på kortere tid.

Der ligger en masse sandhed i udtrykket ‘skønhedssøvn’. Det er fordi, at kroppen har mulighed for at reparere cellerne og forynge din krop og sjæl, mens du sover. Det er livsvigtigt, at du giver kroppen mulighed for at restituere om natten. For mange søvnløse nætter vil vise sig i dit ansigt og også gå ud over dit helbred

Så en GRATIS og nem måde at holde sig slank og smuk på, er simpelthen at gå i seng til tiden!

Fyssen ( stadig med "elefant-knæ" :unhappy: )

Edited by HB66
Link to comment
Share on other sites

Guest Cykologen

Det lyder som om, at vi er helt på linje: Spise lidt mindre. Spise lidt sundere. Jeg kommer heller aldrig til at veje maden, men foretrækker sådan et fornuftigt skub i den rigtige retning uden at blive fanatisk. Og jeg alt for glad for en god kage og lidt chokolade til ikke at synde bare engang imellem …

I øvrigt tror jeg, at du har fuldstændig ret med hensyn til søvnen. Jeg anser søvnen som en afgørende komponent for velvære/træning. I perioder, hvor jeg går relativt tidligt i seng og står op på samme tid hver morgen, da fungerer det hele altså bare bedst. Men det underbygges også af citatet.

Må være frustrerende med knæet. Krydser fingre for snarlig bedring! smile.gif

Link to comment
Share on other sites

Knæet er nu hævet yderligere op :unhappy: - derfor har jeg snakket med min læge idag, og han sender henvisning til min tidligere kollega fra AaB-tiden, som er ortopædkirurg med egen praksis.

Så turen til egen læge, som var planlagt til torsdag er aflyst. I stedet skal jeg så have tømt væsken i knæet imorgen efter arbejde.

Det betyder selvfølgelig, at jeg er nødt til at tage den med ro de efterfølgende dage. Håber senest i den kommende weekend, at kunne komme ud på cyklen igen.

Men så skal det også til at være. De sidste 2-3 uger har været utroligt ringe træningsmæssigt af div. årsager, og nu også den kommende uge, og sådan kan det selvfølgelig ikke fortsætte, hvis det skal være realistisk, at jeg skal gennemføre La Marmotte.

Dagens lyspunkt var den lille tur det blev til trods alt. Stille og roligt trillede kæresten og jeg ud til Klarup og MTBforever. Han havde sendt mig en pb for et par dage siden, hvor han lovede mig en La Marmotte-dvd hvis jeg var interesseret - og det var jeg selvfølgelig. Så den hentede jeg idag.

Jeg har lige set den, og hold da fast, hvor var det inspirerende, spændende og motiverende ift. den fremadrettede træning :4thumbup:

Nu går der nok nogle dage igen, inden jeg logger træning, men derefter tager jeg forhåbentlig ogå revanche :superman:

Fyssen

Link to comment
Share on other sites

Kom hjem fra lægen for en time siden. Jeg håber og tror at det gik godt nok.

Det var selvfølgelig ikke specielt fedt at få javet sådan en kanyle ind i knæet - ej heller at se en masse gul klistret ledvæske sprøjte ud af knæet i en fin stråle, ja så stort var trykket faktisk, at han ikke behøvede at suge det ud.

Men efterfølgende kunne jeg bøje knæet over 90 grader, hvilket ikke var muligt inden indgrebet, og følelse af overtryk i knæet er lettet betydeligt.

Nu skal jeg så vente 4-5 dage, før jeg må teste knæet med en let cykeltur. Håber det holder så jeg snart kan komme ordentlig igang med cykeltræningen.

Hav en god uge.

"Ses" sidst på ugen.

Fyssen

Link to comment
Share on other sites

Uha, det lyder godt nok ulækkert, men kan kun forestille mig at det var rart. Kender alt for godt det der med at noget irriterer en så meget at man næsten vil gøre hvad som helst for at få det til at være bedre.

Surt med den ufrivillige pause, men hvis det betyder at du kan træne normalt igen, så er det absolut det værd.

Link to comment
Share on other sites

Endelig - igen igen!!

Så kom jeg endelig op på jernhesten igen. 1. tur efter at jeg fik tømt knæet for væske for 4 dage siden. Det var en dejlig tur på trods af det småkolde blæsende vejr. Jeg har sådan trængt til en cykeltur, hvor jeg hverken var udbrændt eller havde problemer med knæet. Og da jeg havde fint med energi og der ikke var nævneværdige problemer med knæet, ja så blev det altså en dejlig tiltrængt tur.

Det der med, at det først er når man ikke har noget mere, så er det at man ved, hvor meget man ønsker det, holder af det og måske ligefrem er afhængig af det.

De seneste ugers mangelfulde træning for mit vedkommende, har med al tydelighed vist mig, at jeg er dybt afhængig af at få trænet. Humøret påvirkes negativt og der er ligesom en tomhed i hverdagen - som et hul der ikke bliver fyldt ud uanset, hvor mange is man spiser, dvd'er du ser eller rare mennesker du er omgivet af. Det er alt sammen godt, men kan bare ikke give en, det som fysisk træning kan.

Hvad det præcist er ved jeg ikke, men det er ikke kun en fysisk ting - det er så afgjort også noget mentalt.

At den fysiske påvirkning af kroppen også har en mental effekt, ses jo også når folk med depression får det bedre uden medicin, men masser af træning.

Trænings-stats

Træning/mål: Udholdenhed/E2/test efter op.

Vejr: 4 grader, overskyet, jævn til hård v-vind

Rute: kuperet

Tid: 1.09.07

Distance: 28.37 km

Gnsn. hastighed: 24.6 km/t

Max. hastighed: 50 km/t

Gnsn. puls: 137

Gnsn. puls i % af HRR: 63

Max. puls: 165

Tid i zone 1 ( 109-134 ): 21.58

Tid i zone 2 ( 135-148 ): 30.34

Tid i zone 3 ( 149-154 ): 07.15

Tid i zone 4 ( 155-165 ): 03.47

Tid i zone 5 ( 166-192 ): 00.00

Work-load 1 ( tid i zoner x minutter x zonenummer - lagt sammen ): 120

Borg-skala/RPE: 12

Work- load 2 ( Borg-skala x minutter ): 828

Kalorier:

Højdemeter: 241m.

Max. højde:

Hvilepuls:

Vægt ( før morgenmad ): 76.6

Søvn ( 1-7 ): 2

Træthed ( 1-7 ): 1

Stress ( 1-7 ): 2

Ømhed ( 1-7 ): 1

Kost ( 1-7 ): 2

God weekend.

Fyssen

Link to comment
Share on other sites

Siden i fredags har mit springerknæ været lidt irriteret ( ikke at forveksle med mit gigtplagede hævede knæ, der blev tømt for 6 dage siden ).

Det er tydeligt at de sidste 2-3 ugers manglende tunge styrketræning får den gamle sårbarhed overfor cykling frem i knæet igen. For man kan jo ikke ligefrem sige, at jeg har overdrevet cykeltræningen i januar :nonono:!!

Igår var jeg i FW for at træne full-body styrke. Jeg fik også lavet tunge langsomme squats, jeg nåede dog ikke helt op på den belastning, hvor jeg plejer at ligge - jeg må jo gå forsigtigt frem.

Her til morgen var mit knæ stadig lidt irriteret, men jeg valgte at holde mig til planen, og hoppe på cyklen alligevel. Der er ligesom ikke plads til ret mange træningspauser yderligere, hvis målet skal nåes. De første 20 minutter var ikke specielt gode - springerknæet værkede en del, men derefter var det ikke mere end det så tit er. Det at generne forsvinder efter en god gang opvarmning ved jeg jo godt er et typisk inflammations-/overbelastningstegn, men som sagt, jeg er ved at være der, hvor det må briste eller bære. GIDER IKKE VÆRE SKADET MERE - GIDER IKKE AT DET ALTID ER KNÆET, DER SÆTTER DAGSORDENEN!!

Det var en dejlig tur, trods vinden, som var særlig slem på det midterste stykke, hvor jeg kørte mod syd-vest, og derfor fik vinden lige i hovedet. Samtidig er der på denne strækbning også flere bakker, så det forklarer, at puls var lidt højere idag end normalt.

Trænings-stats

Træning/mål: Udholdenhed/E2/Base 1

Vejr: 3 grader, overskyet, jævn-frisk sv-vind

Rute: kuperet ( Kærby-Nøvling-Gunderup-Mjels-Poulstrup-Kærby )- samme som 28/1

Tid: 1.22.35

Distance: 34.18 km.

Gnsn. hastighed: 24.8 km/t

Max. hastighed: 43,4 km/t

Gnsn. puls: 148

Gnsn. puls i % af HRR: 70

Max. puls: 168

Tid i zone 1 ( 109-134 ): 12.33

Tid i zone 2 ( 135-148 ): 20.03

Tid i zone 3 ( 149-154 ): 12.31

Tid i zone 4 ( 155-165 ): 28.30

Tid i zone 5 ( 166-192 ): 02.06

Work-load 1 ( tid i zoner x minutter x zonenummer - lagt sammen ): 215

Borg-skala/RPE: 13

Work- load 2 ( Borg-skala x minutter ): 1089

Kalorier: 1096 Kcal

Højdemeter: 274

Max. højde: 87

Hvilepuls: 52

Vægt ( før morgenmad ):

Søvn ( 1-7 ): 2

Træthed ( 1-7 ): 3

Stress ( 1-7 ): 1

Ømhed ( 1-7 ): 4 ( fra styrke igår )

Kost ( 1-7 ): 3

Fyssen

Link to comment
Share on other sites

Det er sgu noget øv med det knæ, men går da ud fra at det er et positivt tegn at det forsvinder efter lidt tid på cyklen eller hvordan?

Ligner en god tur, og du har da alligevel god fart i cyklen. Kører du ikke på en MTB? For det er et meget flot snit med den indsats du har lavet der hvis det er bare varme brede dæk :wink:

Link to comment
Share on other sites

Det er sgu noget øv med det knæ, men går da ud fra at det er et positivt tegn at det forsvinder efter lidt tid på cyklen eller hvordan?

Ligner en god tur, og du har da alligevel god fart i cyklen. Kører du ikke på en MTB? For det er et meget flot snit med den indsats du har lavet der hvis det er bare varme brede dæk :wink:

Kermit - som jeg skrev er igangsætningsbesvær ( det at det gør lidt ondt i begyndelsen indtil man er varm ) et typisk inflammationstegn, så det er ikke entydigt positivt at generne forsvinder efter et stykke tid, med det er da bedre end, at generne slet ikke forsvinder.

Jo, jeg kører på MTB, endda på et par tunge Schwalbe "punkteringsfrie" MTB-dæk. Jeg har ingen erfaring med at sammenligne MTB-hastighed med racer, da det er første gang i hele mit 44 år lange liv, at jeg cykler udendørs om vinteren. Lidt syret at tænke på faktisk :blink:

Men jeg cykler jo på asfalt, så at sammenligne mine hastigheder med det rigtige MTB-folk, der tonser rundt i skoven er vist heller ikke fair.

Fyssen

Ps. har du stadig ikke været til spinning.

Link to comment
Share on other sites

Jeg ville egentlig havde været på landevejen idag igen, men et forfærdeligt blæse- og regnvejr orkede jeg simpelthen ikke at slåsse med. Desuden fik cyklen den helt store tur igår, så at svine den til allerede dagen efter, ja det gad jeg heller ikke.

Derfor blev det til 25 minutter solo-kørsel på en spinning-cykel, og derefter en spinning-lektion, kørt relativt defensivt.

Jeg havde glemt min cykelcomputer og pulsbælte, derfor har jeg ingen pulsdata.

Knæet var kun en smule ømt de første fem minutter, så det går da den rigtige vej, hvilket jeg naturligvis er meget glad for :smile:

Imorgen står den på styrke, hvilket jeg faktisk glæder mig til, da det er blevet meget forsømt, især i den sidste halvdel af januar.

Fyssen

Link to comment
Share on other sites

Ja, jeg ved det godt - der er ikke blevet logget meget træning den sidste uges tid. Men det er der naturligvis en god, eller jeg skulle måske snarere skrive en dårlig grund til.

Tirsdag d. 8/2 begyndte mit knæ at spænde op igen mens jeg var på arbejde, og siden da er knæet hævet til dobbelt størrelse igen igen :unhappy: . Jeg synes jo ikke, at jeg har trænet for vildt eller for meget siden jeg fik tømt knæet for 14 dage siden. Men knæet lyver selvfølgelig ikke, så et eller andet er der jo gået galt.

Så jeg kontaktede lægen, der tømte knæet sidst, og fortalte ham om mine kvaler. Det udmøntede sig i endnu et møde igår, hvor jeg endnu engang fik tømt mit knæ og sprøjtet det med steroid.

Så langt så godt. Men denne gang lige med den tilføjelse, at jeg har fået den besked, at jeg ikke må cykle i seks uger :devil::crazy::unhappy:

Det betyder at hele min træningsplan for året, og mine store mål ( La Marmotte 2/7 og til en vis grad også Nordjylland Rundt 13/8 ) ikke længere er særlig realistiske mål at nå.

Uanset hvem man snakker med eller, hvor man læser om vedr. La Marmotte, så lyder den samme tale, "du skal mindst have kørt 5000 km inden La Marmotte".

Med den l....start jeg har fået på det nye år, og nu med de kommende seks uge off the bike, så kan jeg med sikkerhed sige, at jeg ikke når i nærheden af de famøse 5000 km.

Dels har jeg ikke fået cyklet nok indtil nu. Dels må jeg påregne at skulle starte stille og roligt op til april, efter så lang en pause. Jeg har jo også mit springerknæ at tænke på. Og da jeg ikke får styrketrænet tungt de næste uger, skal jeg også først have gjort det nogle uger, inden jeg kan forvente, at knæet kan holde til den repetitive belastning, som cykling jo er. Det er i hvert tilfælde min erfaring med mit knæ.

Så alt andet lige, bliver dette nok mit sidste bidrag til min træningslog i et stykke tid.

Life sucks :mad:

Fyssen

Link to comment
Share on other sites

Det er satme noget, ja undskyld udtrykket, lort. Kan godt forstå hvis du er helt nede i kulkælderen, specielt når du nu har sat dig mentalt op til at deltage i de to løb. Nu er jeg nået lidt længere i Friel bogen, og der nævner han bl.a. det med at bruge km som angivelse for træningsindsats. Den med de 5000 km er generelt fin nok, men i virkeligheden er træningstid et langt bedre udgangspunkt, da det handler om tid i sadlen. 90 km kan f.eks. blive kørt på et sted mellem 2 og 3 timer alt afhængig af hvordan man kører. Men du får nok desværre svært ved at nå 150 træningstimer inden juli.

Modsat er du jo i generelt god form, så det kan godt være at du selv med sparsom træning i april, maj og juni kan få en form der gør at du kan gennemføre Marmotten, men at dømme ud fra din log så er der et højere ambitionsniveau end "bare" at gennemføre.

Jeg håber dog at du kan komme dig ovenpå knæet, men modsat er det også dumt at skade knæet mere end højst nødvendigt. Det der undrer mig er at det er kommet så meget frem de sidste par måneder, og ikke allerede sidste år.

Link to comment
Share on other sites

Det der undrer mig er at det er kommet så meget frem de sidste par måneder, og ikke allerede sidste år.

Det kan jeg såmænd godt svare dig på.

Mit knæ er hævet op fire gange på tre år, alle gange efter at jeg har været nede og "ligge på knæ" ifm. forskellige arbejdsopgaver. Det er altså ikke en cykelskade ( modsat mit springerknæ, der "brokker sig", hvis jeg cykler for meget/for intenst og/eller ikke får lavet tung langsom styrketræning ).

D. 11. og 12. januar i år var jeg, ifm. at jeg skulle lave nogle indlægssåler til nogle patienter, ned at ligge på knæ. Det er den normalt anvendte arbejdsstilling når sålerne skal formes efter foden. Man har endda en blød pude under knæene, så i situationen, tænkte jeg ikke lige over, at det kunne blive et problem for mig, "for det er jo sådan man gør"!! I dagene efter begyndte knæet så at hæve op, hvilket jeg har haft "glæde af" siden da!!

Der er formentlig tale om at mine knæs slimhinder er "irritable" pga. min psoreasis-gigt, alternativt bruskskader, der ikke tåler det tryk der opstår i knæet, når man ligger på knæ, med knæene max. flekteret.

Så derfor er det først kommet i år og ikke sidste år, hvor jeg ikke var nede og "ligge på knæ"!!

Mht. det der med timer i stedet for km er jeg helt med på problemstillingen. Men er "La Marmotte-folket" enige om, at det kræver en træningsbaggrund på ca. 5000km at gennemføre La Marmotte, så er det jo ikke sådan, at jeg kommer lettere igennem La Marmotte i min situation, fordi jeg vælger at regne i timer.

Jeg kan da godt sige, at jeg skal have kørt 160-180 timer inden start, men det bliver det da ikke meget bedre af!! Jeg kan jo ikke bare regne med at "fyre den 100% af" lige efter min træningspause. Jeg skal alt andet lige regne med, at skulle gå stille og roligt igang, dels for at problemstillingen omkring det hævede knæ ikke skal blusse op igen, dels fordi mit springerknæ til den tid, hvor jeg ikke har lavet noget tung langsom styrketræning i to måneder, vil være meget sårbart ( det ved jeg af erfaring fra 2006-2009, hvor jeg ikke fik cyklet ret meget pga springerknæet ).

Jeg skal til kontrol 2/3 med knæet, hvor jeg håber at knæet ser så godt ud, at der bliver firet lidt på det 6 uger lange træningsstop.

Lige nu kan jeg ikke gøre så meget andet end at tage den med ro og så håbe det bedste.

Fyssen

Fyssen

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
  • 1 month later...

Hej igen alle Mol'ere!

Så er der endelig basis for at begynde at træningslogge igen!

Ikke at alt er godt igen. Dels er mit knæ stadig hævet, men ikke mere end at jeg kan bøje knæet så meget, at jeg uden problemer kan få den højre pedal op i topposition.

Dels er min nye cykel ikke kommet endnu. Den skulle komme i uge 12. Så fik jeg et brev fra Canyon, at den blev tre uger forsinket, så jeg først ville få den i uge 15, altså denne uge :nonono: . Men cyklen er desværre ikke kommet i denne uge, og det er jeg f..... rigtig sur over :devil: . Nu hvor vejret er godt og jeg endelig kan cykle igen, så er det altså mega træls, at ligge og træne landevejscykling på en MTB :crazy:

Nå, men tilbage til det der trods alt er positivt - jeg er begyndt at træne på cyklen igen.

Jeg gik forsigtigt igang med cykeltræningen igen i ugen 11, nærmere bestemt 15. marts. Det var dagen før jeg skulle til kontrol hos lægen, der havde tømt mit knæ to gange ( det blev forøvrigt bestemt ikke at lave en artroskopi, da knæet trods alt var mindre hævet end ved forrige kontrol ).

I uge 11 blev det til 3 ture, 3 timer 6 min., 67,48 km.

Ikke imponerende stats, det ved jeg godt, men dels var det 1. cykel-træning i fem uger og 1. "kvalitetstræning" i 8 uger, dels var det vigtigt ikke at starte for hårdt op, dels er alle km. kørt alene, da jeg ikke har følt mig klar til klubtræning og heller ikke vil stille op i klubregi på en MTB, dels er alle km altså kørt på MTB!!

I uge 12 blev det også til 3 ture, 3 timer 49 min., 86,05 km.

I uge 13 4 ture, 5 timer 10 min., 123,70 km.

I uge 14 4 ture, 7 timer 37 min., 190,25 km.

I uge 15 4 ture, 7 timer 7 min., 167,64 km.

Min knæskade har jo medført, at jeg slet ikke har fået trænet i det omfang, der var planen ift. mit store sæsonmål, der var deltagelse i LaMarmotte. Det er ikke længere realistisk, så derfor har jeg for en 3-4 uger siden meldt fra :unhappy:

Nu er mit nye mål "bare" at komme ordentlig i form ila. foråret/sommeren, så jeg kan gøre en god figur i Nordjylland Rundt på 250 km-distancen ( blev nr. 12 sidste år i 7.04.34 ).

Idag er det faktisk kun 3 uger og 6 dage til at jeg tager med cykelklubben på træningslejr i Malaga/Sierra Nevada. Den tur har jeg valgt ikke at melde afbud til, for her kan jeg bedre selv styre hvor belastende dage skal være modsat LaMarmotte.

Ellers vil jeg bare sige, at det er dejligt at være tilbage igen som skribent. Ikke at jeg ikke har fulgt med i diverse træningslogs. Tværtimod, så har jeg været med på en kigger bortset fra de første par uger, hvor jeg var skadet.

Bl.a har jeg kunnet følge med i cykelchicken Jannie's imponerende træningsindsats på landevejen, Kermits detaljerede træningsbeskrivelser, Gregers' imponerende evne til at underspille for så at vinde åbningsløbet, cykologens imponerende løbe-comeback og så i bare fødder ( næsten :tongue: ), Sheriffen der åbenbart også er tvivlsom til LaMarmotte, selv om jeg ikke helt har fundet ud af hvorfor.

Glæder mig til næste uge, hvor nogle af turene forhåbentlig kommer til at foregå på et hvidt lyn fra Canyon :4thumbup:

Hej.

Fyssen

Ps. så vigtig sejr til de røde over BIF

Link to comment
Share on other sites

Sur røv med Motte men den napper du da så bare næste år!

Det gode med at have ventet på Canyonen er at jo mere du får kørt MTB jo mere hysterisk hurtigt vil den være; men det jo nok en ringe trøst lige nu. Har du fået en ny tidsfrist at holde dig til?

Fedt, at se liv igen :4thumbup:

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share