Mælk


BLACKICE
 Share

Recommended Posts

Ja åbenbart ikke. Jeg har også altid troet det var basisk, men de forklarede det anderledes i programmet. Jeg kan dog ikke huske det i detaljer, da det program jeg tænker på vel er 2 måneder gammelt.

Jeg har ellers fået forklaret af en tandlæge, hvordan det var smart at drikke mælk sammen med indtag af æbler og anden frugt for at mildne syreangreb (da mælk skulle være basisk). Man skulle lige have noget lakmuspapir... Nogen der kan be-/afkræfte?

Link to comment
Share on other sites

Jeg har også på et bulimi på skolen engang hørt at man som bulimiker skulle drikke et glas mælk før man brækkede sig. For at lave en kalk-hinde eller noget i den stil på tænderne, så syren ikke bed så hård i emaljen...

Link to comment
Share on other sites

Mælk er ikke basisk. Det har en pH på 6.7 og er altså en lille smule surt. Desuden har det også en rimelig bufferkapacitet, så man kan hælde en del syre (eller base) på før den skifter.

Der kan dog argumenteres - ofte ganske utilstrækkeligt - for at askeresten fra mælk er sur.

Link to comment
Share on other sites

Mælk er ikke basisk. Det har en pH på 6.7 og er altså en lille smule surt. Desuden har det også en rimelig bufferkapacitet, så man kan hælde en del syre (eller base) på før den skifter.

Der kan dog argumenteres - ofte ganske utilstrækkeligt - for at askeresten fra mælk er sur.

Thx. :smile:

EDIT - hov skal lære at læse hele tråden før jeg svarer:

Mælk er basisk. Syre/base religiøse har dog lavet helt arbitrære regler for hvad der arbejder base/syrefremkaldende i kroppen.
min bror fik for nogle år tilbage lidt problemer med mavesår, og blev anbefalet at drikke mere mælk for at neutralisere syren i maven. Det har virket.

Jeg er lidt forvirret nu...

Edited by christianspoer
Link to comment
Share on other sites

Har hørt (er ikke overbevist, og har også et ret stort indtag af mælk personligt) at der skulle være nogle analyser der tyder på et vist hormonniveau i mælk fra køer. Hvilket hormon der er snakke om mv. ved jeg ikke, men der har vidst være nogen diskussioner om hvorvidt det kan medfører hormonforstyrrelser i den menneskelige organisme?

Der er tale om østrogen - hvilket primært skyldes, at de køer man malker som regel er gravide.

Mht. kræftrisikoen, så er der jo mange forskellige kræftformer med mange forskellige risikofaktorer - nyere forskning peger på en øget risiko for testikelkræft ved indtag af mælkeprodukter og ved at mælk også er mistænkt for at øge risikoen for prostatakræft. Men det er så vidt jeg ved ikke noget der er deciderede stærke beviser for endnu.

Link to comment
Share on other sites

Jeg har ret :smile:

At mælk er (meget lidt) surt i ren form er ikke det samme som at det forbliver på den pH når det bliver nedbrudt. Bare se på youghurt, det er jo ikke fordi nogen hælder syre i at det bliver surt. Det er nogen bakterier, der laver råmaterialet deri om til mælkesyre. På samme måde betyder proteinnedbrydning i kroppen en ganske let forsuring.

Og husk på at fordi noget har en pH-værdi på 6.7 betyder det bestemt ikke at det ikke kan bruges til at få noget endnu surere til at blive mindre surt. Mavesyre indeholder jo i omegnen af en milion gange flere H+'er end mælk gør, (pH 1 versus pH 6.7), så blanding bliver jo uanset hvad mindre sur. Desuden har mælk jo lidt bufferkapacitet, noget der sikkert er rimeligt vigtigt i den her sammenhæng.

Derudover, så er det eneste reele problem jeg er orienteret om (forudsat man bruger lavfedt-produkter), at højt calciumindtag kan sænke d-vitamin, hvad der øger risikoen for prostatacancer. Jeg mindes dog at der skal en 4L om dagen til?

Link to comment
Share on other sites

Noget andet de havde oppe at vende i den udsendelse var kalkindholdet i mælk. Det er historisk set altid blevet omtalt positivt og man har sagt, at man får stærke knogler og tænder af det. Det er desværre bare ikke rigtigt, da mælk er så syrligt, at det opvejer kalkindholdet i det.

Hvad understøtter den teori, når mælk har en pH værdi på mellem 6,3-6,7 ? Dvs. meget meget nær neutral

EDIT: Der blev skrevet lidt ting og sager mens jeg ikke fik opdateret, så se gennem fingre med min post..

Edited by Dingo
Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Man har "altid" ment at kvinder havde et større behov for kalk end mænd. Det er vel fordi at det oftest er kvinder der lider af f.eks knøgleskørhed (osteoporose).

Der er stadig mange "lærte", der mener at kvinder har brug for mere kalk end mænd, f.eks Chris McDonald.(Han er måske ikke så lært -aner det ikke, men mange råder stadig sådan)

Men når man drikker mælk, som faktisk er syredannede, og hvis kroppen får for meget syre i kroppen, kan bloddets pH-værdi forskubbes, og kroppen forsøger så at kompensere for dette ved at trække kalciummineral ud af knoglerne og over i blodet. Derved svækkes knoglerne og risikoen for knogleskørhed kan øges. Så i følge dette får man jo ikke mere kalk ved at drikke mælk....

Edited by Mette_Musen
Link to comment
Share on other sites

Et lille sidespørgsmål til alt dette mælkehaløj. Når man snakker mælk, så omfatter det vel alle mælkeprodukter, men hvad med produkter der indeholde/ har fået tilsat mælkeproteiner, f.eks. nogen former for dåsetun? Er sådanne produkter også inkluderet? Spørg af ren nysgerrighed, for min egen holdning til mælk.. hmm.. Gid jeg kunne tåle det (igen), det er så meget nemmere, og en billig måde at få protein på.

Link to comment
Share on other sites

Men når man drikker mælk, som faktisk er syredannede, og hvis kroppen får for meget syre i kroppen, kan bloddets pH-værdi forskubbes, og kroppen forsøger så at kompensere for dette ved at trække kalciummineral ud af knoglerne og over i blodet. Derved svækkes knoglerne og risikoen for knogleskørhed kan øges. Så i følge dette får man jo ikke mere kalk ved at drikke mælk....

ej come on... du trænger vist til at læse lidt op på kroppens pH homeostase!

Det du siger er den største gang sludder.

Link to comment
Share on other sites

Tja, en grund til at mælk hos nogen anses som værende "dårligt" for voksne mennesker, kan handle om, at mange voksne stopper med at producere det enzym (laktase), der nedbryder laktose, hvilket fører til, at man bliver intolerant for mælken. For at undgå bivirkninger af dette, bør man ikke få for meget mælk - men selvfølgelig ikke, hvis man er blandt dem, der ikke har problemer med laktase produktionen. Og man er bestemt ikke i tvivl, hvis man kan/ikke kan nedebryde det :-)

Hvis i vil læse lidt mere om det, så er der en artikel her: http://sund.ku.dk/SUND-nyheder/mutantmaelk/

Link to comment
Share on other sites

Som jeg har forstået det, så er problemet med mælk og andet animalsk fedt hovedsageligt, at det kan indeholde hormoner, som kan øge kræftrisikoen.

Samtidig bliver fedtet i mælken findelt så meget, at det kan gå direkte over i blodårene, hvis mælken bliver homogeniseret.

Sidst kan kalken i mælken ikke optages, hvis man ikke indtager tilstrækkeligt D vitamin.

Desværre er der jo ikke nogen tvivl om, at langt den meste forskning i mælk er financieret af landbruget, så jeg tvivler på, at det bliver muligt at finde en "sandhed" på dette område.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share