DNAScreening for sygdomme ud fra gen-testning bliver mere og mere almindeligt, og nu muliggør den nyeste forskning også, at man også kan vurdere hvilke patienter der vil have en specifik sundhedseffekt af motion og hvilke der primært vil have glæde af medicin.

Mennesker er ikke født lige og vores gener har en afgørende betydning for hvad vi kan og hvad vi kan ændre ved den måde vores krop fungerer på. Her på Motion-online er der selvfølgelig mange artikler der handler om hvor sundt motion er, men ny forskning viser faktisk, at ikke alle mennesker har lige meget glæde af motion. Type 2 sukkersyge er en af de lidelser, hvor motion har en virkelig god effekt men finske undersøgelser har vist, at personer med en bestemt gensekvens ikke får bedret deres type 2 sukkersyge væsentligt med træning. Personer som kun delvist besidder denne gensekvens får en moderat effekt, hvorimod folk med den mest almindelig sekvens reagerer godt (og det er heldigvis de fleste).

De finske forskere har også identificeret en anden DNA-sekvens som medfører at man har ca. 5 gange så stor risiko som andre for at udvikle type 2 sukkersyge. Den gode nyhed er, at hvis disse personer motionerer, så får de fuldt ud fjernet den ekstra risiko deres gener har givet dem. Dette gør selvfølgelig at motion er ekstra vigtigt for disse mennesker.

Viden som denne vil i fremtiden medføre, at man ved en “simpel” DNA-test kan tilbyde en patient den optimale behandling. I forhold til type 2 sukkersyge, kan det f.eks. betyde at “Motion på recept” vil være spild af tid for nogle patienter og disse bør i relation til deres sygdom primært tilbydes medicinsk behandling. For andre personer kan DNA-testen vise, at det vil være ekstra vigtigt at lave forebyggende motion – og at de kan være sikre på at motionen vil gøre en væsentlig forskel.

Generne har også en væsentlig indflydelse på det enkelte individs kondition. Nogle mennesker har simpelthen et medfødt højt kondital. Da dårlig kondition og fysisk inaktivitet øger risikoen for livsstilssygdomme, kunne det naturligvis være interessant at vide, om det medfødte høje kondital har samme sundhedsværdi som et højt fysisk aktivitetsniveau. Resultaterne fra de finske studier peger på, at folk med et lavt aktivitetsniveau, men et højt medfødt kondital har mindre sygdomsrisiko end dem med et højt aktivitetsniveau og et genetisk lavt kondital. Ganske uretfærdigt, men som med så meget andet er valget af forældre en af de mest afgørende ting i livet.

I den naturvidenskabelige verden er DNA nok det tætteste man komme på skæbnen.

Skrevet af Morten Zacho, cand. scient. 21. sep. 2006

Reference:
Resultater præsenteret på Symposiet: Exercise, insulin sensitivity and diabetes – whats new? København 13. sep. 2006

Similar Posts

2 Comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *